Ako si správne vybrať vysokozdvižný vozík?

Intralogistika: Ako na efektívne fungovanie skladu?

Každý začínajúci podnikateľ v e-commerce, skladovaní či výrobe potrebuje už v začiatkoch vyriešiť prepravovanie a prekládku tovarov či materiálov. So správne zvoleným typom manipulačnej techniky si prácu zjednoduší a zefektívni. Pri súčasnej širokej ponuke vysokozdvižných vozíkov nemusí byť pre „začiatočníka“ jednoduché ihneď sa zorientovať. STILL Slovensko prináša prehľad niekoľkých základných parametrov a praktických rád, na základe ktorých je vhodné rozhodovať sa pri kúpe či prenájme vozíka:

1. Bremeno

Pri výbere manipulačnej techniky sa ako na prvé zamerajte na typ a nosnosť bremena, s ktorým potrebujete manipulovať. Môže ísť o rozmanité predmety uložené na paletách alebo aj bez paliet, ktoré majú rôznu váhu. Základom je vedieť, či tieto bremená vážia do tisíc kilogramov alebo viac. Pri nižšej váhe a menšom objeme vám môže stačiť aj ručný paletový vozík. Pri preprave väčšieho množstva tovaru naraz sú však už skvelým pomocníkom dvojpaletové vysokozdvižné vozíky, ktoré bez problémov prepravia až 2-tis. kg. Avšak pri ťažkých a veľmi ťažkých bremenách už treba rozmýšľať nad silnejšími čelnými vozíkmi, ktoré zdvihnú aj 16 t. Osobitnou kategóriou sú ťahače, ktoré dokáže utiahnuť na dlhšie vzdialenosti aj bremená s váhou 35 t.
Pri veľkých bremenách je dôležité správne vypočítať ťažisko manipulovaného nákladu, čo má zásadný vplyv na zostatkovú nosnosť vozíka, a taktiež do akej maximálnej výšky, s akou hmotnosťou a s akými rozmermi bremeno zakladáme. Pri menších bremenách, s ktorými sa však manipuluje často a vo veľkých množstvách, je niekoľko možností – preprava paliet v dvoch úrovniach či za sebou alebo prípadne ťažné súpravy.

2. Spôsob využitia

Outsourcing MX

Ďalším nevyhnutným faktom pri výbere správnej manipulačnej techniky je spôsob jej využitia. Teda, čo budete s vozíkom vykonávať. Plánujete vykladať a nakladať, prepravovať, vychystávať, stohovať alebo ťahať? Ide o základnú informáciu, od ktorej sa odrazí akýkoľvek ďalší výber správnej techniky. Podľa spôsobu využitia odborník odporučí zamerať sa napríklad na vysokozdvižné vozíky, ktoré tovar prepravujú, nakladajú a vykladajú, alebo na vychystávacie vozíky, na ktoré sa tovar pripraví na následné vyloženie do regálov v predajni. Alebo potrebujete premiestňovať väčšie bremená na dlhšie vzdialenosti? V takom prípade sú skvelým pomocníkom ťahače. Ak hľadáte čo najuniverzálnejší stroj, sú aj také.

Napríklad značka STILL má v portfóliu čelné elektrické vozíky, ktoré sú flexibilné a dokážu pokryť viac oblastí. Majú veľký výkon s malými nárokmi na pracovný priestor a sú aj najčastejšie používané. Ako druhé sú ručne vedené vysokozdvižné vozíky.

3. Obsluha vozíka

V súčasnosti si už viete zvoliť z niekoľkých typov obsluhy manipulačnej techniky. Sediaca obsluha je v čelných vysokozdvižných vozíkoch, pri niektorých iných typoch strojov, ako je napríklad vychystávací vozík, môže obsluha stáť na vozíku alebo kráčať. Pri type stroja retrak je bočné sedenie alebo existujú systémové vozíky, v ktorých je obsluha v kabíne zdvíhaná do vysokých výšok. U autonómnych vozíkoch obsluha pracuje samostatne, teda kráča, a vozík sa automaticky posúva za ňou bez zbytočného nastupovania alebo vystupovania z vozíka. Obava o bezpečnosť pri takýchto vozíkoch je zbytočná, pracujú s absolútnou presnosťou, dokážu sa vyhnúť prekážkam alebo včas zastavia v prípade, že hrozí kolízia.
Ďalšou kategóriou sú plne automatizované vozíky, ktoré sú navigované softvérom a tam už obsluha nie je potrebná. V súčasnej dobe vieme automatizovať veľkú väčšinu vozíkov, dôležité je len ich správne navádzanie a zadefinovanie úloh, ktoré vozíky dostávajú od warehouse management systému.

4. Výška zdvihu

Ako vysoko potrebuje zdvíhať bremená? Je to taktiež základná otázka pri výbere manipulačného vozíka do skladovej prevádzky. Niektoré ručne vedené vozíky majú maximálnu výšku zdvihu až 6 m. Vysokozdvižné paletové vozíky STILL dokážu prepravovať bremená s váhou do 2 t do skladovacej výšky 5 m. Do výšky až 13 m dokážu zdvíhať bremená s hmotnosťou 1 000 kg vysokozdvižné vozíky s výsuvným stožiarom inak nazývané retraky. O stabilizáciu bremena vo výške sa pri vozíkoch nemeckej značky postará funkcia ALS, vďaka ktorej sa po vysunutí stožiara môže takmer okamžite vložiť paleta do regálu a nie je potrebné čakať na ustálenie výkyvov. Tým sa prestoje pred policovým regálom skracujú až o 80%. A úplnými profíkmi pre úzke uličky a vysoké regály sú regálové zakladače. Dokážete pracovať s tovarom na oboch stranách úzkej uličky bez otáčania sa, pričom skladovacia výška je viac ako 18 m.

5. Typ pohonu

Na výber sú klasické dieselové vozíky, LPG alebo elektrické vysokozdvižné vozíky. Odborníci odporúčajú prevažne tie elektrické. Veď zodpovedne k životnému prostrediu sa môžete a musíte správať nielen na cestách, ale aj v skladových prevádzkach. Obavy, že elektrický vysokozdvižný vozík je oproti spaľovaciemu alebo LPG motoru slabý, nie sú na mieste. Vysoký výkon, pohon bez emisií a podstatne nižšie náklady na údržbu elektrického vozíka presvedčia mnohých majiteľov skladov.

RX 20

Okrem základného typu pohonu si vyberáte z dvoch typov batérií – tradičnej olovenej a modernej lítiovej (tzv. Li-Ion batérie). Lítiová batéria má dlhú životnosť, je ľahko nabíjateľná aj počas pracovného nasadenia, takmer bezúdržbová a náklady na jej kúpu sa z roka na rok znižujú.

6. Prostredie skladu

Dôležitým kritériom pri výbere manipulačnej techniky je tiež skladová prevádzka, v ktorej sa bude vozík využívať. Podstatné je nielen regálové usporiadanie, šírka uličiek, ale aj povrch a vzdialenosti, na ktoré sa bremeno bude prepravovať. Preto je najvhodnejšie, ak posúdi situáciu v sklade expert a navrhne riešenie a typ strojov na mieru. Pri výbere vysokozdvižného vozíka treba uvažovať aj nad tým, kde všade by nám ešte vedel pomôcť. Ako bude vyťažený, keď budem mať špičku alebo nejakú sezónu, či to zvládne, kde bude firma napríklad o 5 rokov, aby ste nemuseli znova meniť vozík, kto bude na ňom jazdiť alebo kto a ako sa bude o vozík starať.
V prípade elektrických vysokozdvižných vozíkov je podstatné mať miesto pre nabíjanie počas pracovnej smeny. Preto je vhodné vopred zabezpečiť dostatok nabíjacích miest, aby nevznikali zbytočné prestoje. Elektrické vysokozdvižné vozíky dokážu efektívne pracovať už aj v exteriéri. Aj tam majú porovnateľný výkon s dieselovými, dokonca aj v chladnom počasí.

Späť

Kontakt

Oslovenie*
This site is protected by Friendly Captcha and the Friendly Captcha Privacy Policy applies.

Prihláste sa k odberu našich noviniek!

Budete dostávať naše novinky a budete vždy informovaní o novinkách spoločnosti STILL.

Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť.