Li-Ion batérie vo vysokozdvižných vozíkoch: Aké sú ich výhody?

Lítium-iónové batérie sú skvelou alternatívou k tradičným typom olovených batérií. Používajú sa v rôznych odvetviach vrátane skladovej logistiky. Prečo je to tak? Aké výhody ponúkajú Li-Ion batérie v intralogistike? Poďme si to rozobrať podrobnejšie.

Li-Ion batérie vo vysokozdvižných vozíkoch: Aké sú ich výhody?

Čo sú Li-Ion batérie?

Li-Ion batérie, ktorých odborný názov je lítiovo-iónové akumulátory, sú nabíjateľné zariadenia zložené z článkov obsahujúcich ióny lítia a z alkalického kovu, ktorý sa vyznačuje tým, že je spomedzi kovov najľahším. Lítium-iónové batérie premieňajú chemickú energiu na elektrickú prostredníctvom oxidačno-redukčnej reakcie.

Vyznačujú sa ľahkosťou a kompaktnosťou a môžu sa pochváliť dlhšou životnosťou, odolnosťou a účinnosťou v porovnaní s bežnými olovenými batériami.


Aké sú výhody Li-Ion batérií vo vysokozdvižných vozíkoch?

Vysokozdvižné vozíky sú nenahraditeľným strojom na zdvíhanie a manipuláciu s tovarom v skladoch a pri nakladaní a vykladaní tovarov rôzneho druhu. V posledných rokoch sa čoraz viac presadzujú elektrické modely vozíkov, ktoré nahrádzajú vysokozdvižné vozíky so spaľovacím motorom. Vysokozdvižné vozíky s elektrickým pohonom sú omnoho ekologickejšie, menej škodlivé pre životné prostredia a majú preukázateľne nižšie prevádzkové náklady.

V elektrických vysokozdvižných vozíkoch sú Li-Ion batérie zásadnou technológiou inováciou, keďže v porovnaní s tradičnými olovenými batériami majú vyššiu energetickú účinnosť. Li-Ion batérie sa môžu pochváliť veľmi nízkym rozptylom energie – odhadované samovybíjanie je na úrovni približne 5 % za mesiac, pri olovených batériách je to až 30 %. To znamená, že ani pri väčšom vyťažení vysokozdvižného vozíka neklesá výkon, až kým sa úplne nevybije, a aj pri dobíjaní batérie je rozptyl energie oveľa menší.

Ďalšou nespochybniteľnou výhodou Li-Ion batérií je, že sú prakticky bezúdržbové. Nie je potrebné do nich dolievať vodu, vozík je tým pádom takmer nepretržite v pracovnom procese.


Ako nabíjať Li-Ion batérie?

Inteligentná správa batérií STILL zaručuje efektívne využitie vozíka a dlhú životnosť Li-Ion batérie. Súčasťou vozíka je integrovaná nabíjačka pre Li-Ion batérie, napríklad pre 48 V alebo 80 V. To umožňuje flexibilné nabíjanie v akejkoľvek zásuvke.

Ako nabíjať Li-Ion batérie?

Dokonale vyladený systém napájania optimálne koordinuje prácu vozíka, batérie Li-Ion a nabíjačky. Spravovanie batérií servisom STILL ich chráni pred nadmerným tlakom, prehriatím a absolútnym vybitím.

Je možné ich tzv. medzidobíjať, teda sa môžu dobíjať aj počas prestávok v rámci pracovnej zmeny. Riziko šírenia nebezpečných plynov počas dobíjania je minimálne.


Technológia šetrná k životnému prostrediu

Li-ion batérie umožňujú dlhší čas prevádzky a pri rovnakej veľkosti sa môžu pochváliť výrazne lepším výkonom ako olovené batérie. S Li-Ion batériami v skladovej prevádzke zvýšite efektivitu, produktivitu a výrazne znížite negatívny vplyv na životné prostredie.

Li-Ion batérie od STILL spĺňajú najvyššie požiadavky a dosahujú mimoriadne vysokú kvalitu a bezpečnosť. V ponuke sú rôzne Li-Ion batérie v závislosti od napätia v troch úrovniach 24V, 48V a 80V.

Technológia šetrná k životnému prostrediu

Still je už desiatky rokov priekopníkom v oblasti elektromobility. Vo svojom portfóliu ponúka široký sortiment kompletných riešení pozostávajúcich z elektrických vysokozdvižných vozíkov, Li-Ion batérií a nabíjačiek batérií.

Využívajte efektívne a výhodne technológie spoločnosti STILL.

Späť

Kontakt

Oslovenie*
This site is protected by Friendly Captcha and the Friendly Captcha Privacy Policy applies.