15.06.2024

Šikovné malé roboty dokážu prepraviť rôzne druhy tovarov a pracujú takmer nonstop

S autonómnymi robotmi nie je potrebné tvoriť zložitú automatizovanú infraštruktúru, dajú sa efektívne integrovať do už existujúcich systémov. V modernej intralogistike zastávajú dôležité miesto – sú malé, obratné, inteligentné a maximálne praktické, keďže dokážu plniť aj náročné úlohy. Roboty série AXH a ACH spoločnosti STILL s pomerne nízkymi nákladmi na prevádzku a údržbu možno použiť ako samostatné riešenie alebo integrovať do už existujúcich systémov riadenia a kontroly skladu.

Projekt s robotom na mieru

Spoločnosť STILL nedávno realizovala projekt automatizácie v distribučnom centre firmy U. I. LAPP GmbH v Hannoveri. Naplánovala, nainštalovala a uviedla do prevádzky celý intralogistický reťazec od regálového systému až po jednotlivé priemyselné vozíky. Výzvou bola preprava viacerých druhov tovarov - okrem malých častí, ako sú káble z optických vlákien s hmotnosťou len niekoľkých gramov, bolo nutné vyriešiť tiež prepravu šesťtonových káblových bubnov. STILL do prevádzky nasadil autonómneho mobilného robota STILL AXH, s ktorým sa podarilo dokonale optimalizovať a zefektívniť všetky procesy. AMR robot minimalizuje riziko nehôd a výrazne zvyšuje efektivitu, pričom v porovnaní s klasickými automatizovanými riešeniami sa dá veľmi rýchlo integrovať do existujúcich prostredí a systémov.

„Na AXH je skvelá jeho absolútne jednoduchá implementácia. Postup je taký, že špecialista STILL najskôr zmapuje prostredie, nakonfiguruje niekoľko prvých trás a uvedie robota do prevádzky,“ vysvetľuje Peter Krajanec zo STILL Slovensko. Mapovanie zahŕňa manuálne riadenú jazdu AXH, počas ktorej robot automaticky zaznamenáva všetky pevné konštrukcie ako napríklad steny alebo stĺpy. Uloží si ich do mapy priestoru a následne ich používa pri navigácii. Pomocou takzvanej technológie SLAM (simultánna lokalizácia a mapovanie) robot permanentne porovnáva navigačnú mapu vytvorenú na začiatku s dátami v reálnom čase zo svojich laserových skenerov počas prepravných operácií s cieľom určiť svoju polohu v sklade. Na zabezpečenie orientácie používa aj ďalšie parametre - rotácie a uhly kolies. Vždy sa dokáže presne navigovať a flexibilne prispôsobiť svoju trasu, aby sa vyhol prekážkam.

„Po zmapovaní je robot integrovaný do zákazníckeho systému tak, že oba systémy medzi sebou komunikujú a pokyny sa automaticky prenášajú zo systému riadenia tovaru zákazníka do autonómneho robota,“ približuje Peter Krajanec zo STILL. Objednávky na prepravu robotom možno spustiť tromi rôznymi spôsobmi: z hostiteľského systému (napr. alebo ERP), prostredníctvom snímača umiestneného napríklad na odovzdávacích staniciach alebo pomocou ručných spúšťačov, ako sú tlačidlá, skenery alebo terminály. Alternatívou je ešte aj prenos prepravných objednávok medzi systémom riadenia skladu a softvérom hlavného kontrolóra pomocou štandardizovaných IT rozhraní.

Roboty využije každá prevádzka

S AMR robotmi sa šetrí priestor, sú mimoriadne agilné, nabíjajú sa automaticky a vďaka lítiovo-iónovej batérii majú nízke nároky na údržbu. „Taktiež sa vyznačujú skvelou priechodnosťou najmä v užších uličkách na kratšie vzdialenosti, ale aj na dlhšie trasy v uličkách so štandardnou šírkou – je na majiteľovi konkrétnej prevádzky, ktorý robot mu vyhovuje viac,“ hovorí Peter Krajanec zo STILL Slovensko. Dodáva, že inovatívne mobilné roboty sú priekopníckym doplnkom k hybridným vozíkom a vozíkom s bezobslužným systémom. Sú vhodné takmer pre každý segment - od e-commerce, zdravotníctva, cez automobilový priemysel po potravinárstvo, ale aj v maloobchode. Ich široké využitie sa dá veľmi dobre zužitkovať v skladoch, distribučných centrách a výrobných zariadeniach.

Značka STILL má v ponuke dva typy autonómnych mobilných robotov - model ACH, ktorý je vhodný aj do úzkych priestorov a využíva navigáciu pomocou QR kódov a model AXH určený na dlhšie trasy a širšie uličky s inteligentnou SLAM navigáciou, ktorá aktívne skenuje reálne prostredie v okolí AGV. Oba disponujú vysokým manipulačným výkonom s nosnosťou od 600 až tisíc alebo 1 500 kilogramov a na jedno plné nabitie pracujú celú 8-hodinovú zmenu.

Skutočne autonómne a bezpečné

Šikovné a úsporné roboty od STILL bez problémov obídu prekážky pri plnej rýchlosti, pričom spĺňajú najvyššie bezpečnostné normy. Ich súčasťou sú dva bezpečnostné skenery a preto sú vhodné aj pre zmiešané prostredie, kde sa pohybujú ľudia aj iná manipulačná technika.

„Ich dizajn pôsobí jednoducho, no majú početné možnosti rozšírenia podľa požiadaviek zákazníka a prepravia rôzne druhy tovarov,“ hovorí špecialista STILL. Robot AXH dokáže prepravovať tovary s dopravníkovým vozíkom alebo na paletách či s roštovým boxom aj s nastaviteľným regálovým systémom. Druhý, menší model ACH, zase môže využiť nakladaciu plošinu (tzv. stôl) , ale tiež dopravníkové vozíky a samozrejmosťou je preprava paliet. V STILL na základe špecifikácií zrealizujú každému zákazníkovi prepravné riešenie na mieru.

Ako a podľa čoho si vybrať autonómne zariadenie do svojho skladu poriadia profesionáli. Prvým a zároveň najdôležitejším krokom je dôkladná analýza prostredia a toho, čo zákazník potrebuje.