02.10.2024

STILL ukázal na konferencii Trendu špičkovú techniku aj profesionálne skúsenosti

STILL Slovensko ako generálny partner konferencie Priemysel a logistika 2024 týždenníka TREND ukázal špičku v oblasti intralogistiky. Okrem zaujímavých informácií od profesionálov STILL Slovensko, ktorí boli spíkrami v troch diskusných paneloch, mohli účastníci konferencie vidieť v akcii autonómneho robota AXH a prezrieť si zblízka skvelý vysokozdvižný vozík EXV iGo.

Je AI v intralogistike realitou?

Medzi témami tohtoročnej konferencie TREND Priemysel a logistika 2024, ku ktorým mali čo povedať aj profesionáli STILL bola aj digitalizácia a umelá inteligencia v intralogistike. Odborník na intralogistiku, Jiří Ovesný, ktorý spolupracuje so STILL Slovensko, v diskusnom paneli na túto tému zhodnotil, že revolúcia s AI nás ešte len čaká.

„Digitalizácia je v súčasnosti neoddeliteľnou súčasťou všetkých odvetví a umelá inteligencia bude hrať kľúčovú úlohu v ďalšom vývoji. Hlavným problémom však zostáva zber, uchovávanie a zdieľanie obrovských množstiev dát. Bez nich je AI len neužitočný zdrojový kód,“ hovorí.

Dopĺňa, že téma BigData je v súčasnosti hlavným bodom diskusií. Automatizované technológie, ako napríklad riešenia od STILL, už umožňujú zbierať potrebné dáta a využiť ich na optimalizáciu WMS stratégií. „Avšak otázkou zostáva, či sme ako spoločnosť pripravení tieto údaje zdieľať,“ hovorí Ovesný.

Podľa Jiřího Ovesného AI spoločnostiam umožní veľmi efektívne reagovať na zmeny na trhu - napríklad predpovedanie dopytu či optimalizáciu výrobných zásob v reálnom čase. Ďalšou výhodou je tiež možnosť lepšieho plánovania prepravných ciest a logistiky, čím sa znížia prevádzkové náklady a zvýši sa efektivita celého reťazca.

Moderný a efektívny sklad z dielne STILL

Andrej Korchaník ako spíker na konferencii TREND hovoril o efektívnom riadení skladovej prevádzky. Zadefinoval, ako vyzerá aj podľa STILL-u moderný sklad súčasnosti. „Je čiastočne alebo plne automatizovaný a maximálne sa v ňom dbá na efektivitu, rýchlosť a bezpečnosť. Využívajú sa najmodernejšie bezpečnostné prvky, pracujú v ňom automatické a autonómne vozíky s elektrickým pohonom a Li-Ion batériami. Skladový systém je digitalizovaný, zbierajú sa dáta, ktoré sa vyhodnocujú a vďaka nim sa darí ďalej zefektívňovať všetky procesy,“ špecifikuje A. Korchaník.

Dodáva, že v modernom sklade je eliminovaný ľudský faktor a sklad funguje bez chýb 24 hodín denne a sedem dní v týždni. Avšak upozornil, že na Slovensku je to skôr sklad budúcnosti ako súčasnosti, ale už sa k tomu niektoré firmy predsa približujú, čoho dôkazom sú referenčné projekty STILL-u.

STILL je v oblasti intralogistiky inovátorom, snaží sa neustále prichádzať s novinkami, ktoré nejdú s dobou, ale ju predbiehajú. „Prinášame novinky v oblasti digitalizácie, bezpečnosti a naša sila, ktorá mnohokrát ešte prekvapí najmä zákazníkov na Slovensku, spočíva v našej dôslednosti a komplexnosti,“ povedal A. Korchaník na konferencii. Odborníci STILL dokážu veľmi dobre zanalyzovať potreby zákazníka a zrealizovať kompletné riešenie šité na mieru, či už sa to týka vozíkov, regálov, skladového systému alebo bezpečnostných prvkov. Bohaté skúsenosti a riešenia na mieru stavajú značku STILL do pozície lídra v oblasti intralogistickych riešení na mieru a z jednej ruky.

STILL má udržateľnosť v DNA

Neodmysliteľnou témou každej odbornej debaty súčasnosti je ekológia a udržateľnosť, výnimkou nebola ani konferencia TREND-u. K udržateľným riešeniam sa STILL stavia veľmi zodpovedne a už celé desaťročia vyvíja riešenia, ktoré k nim smerujú.

„Ako jedni z prvých sme dávali dôraz na elektrické vozíky a hybridnú technológiu aj vo vozíkoch so spaľovacím motorom. Dnes sme európskym priekopníkom v odvetví manipulačnej techniky najvyššej kvality v lítiovo-iónových (Li-Ion) batériách a úrovni ich recyklácie. Neustále výrazne investujeme do inovácií a vývoja a silnou motiváciou sú práve čo najmenšie ekologické dosahy našich produktov,“ uviedol v diskusnom paneli Marian Vernarec a poradil, aké typy obnoviteľných zdrojov môžu firmy využiť v intralogistike.

Už pomerne dosť využívaná fotovoltika na výrobu elektrickej energie umožňuje riadiť nabíjanie vozíkov a dokonca využívať batérie vozíkov ako energetické úložisko. Ďalším významným zdrojom energie, ktorý sa čoraz viac využíva, je vodík. Konkrétne ide o vodíkové palivové články, ktoré vyrába aj STILL.

Dostupným a veľmi efektívnym riešením je pre prevádzky manipulačná technika s lítium-iónovou technológiou. STILL je priekopníkom v Li-Ion batériách a vo vozíkoch STILL predstavuje komplexne vyladené riešenie - vozík, batéria, nabíjačka a v mnohých projektoch aj riadené nabíjanie spolu tvoria spoľahlivé technické riešenie, ktoré zefektívňuje každodenné prepravovanie a nakladanie s tovarom a materiálmi. Súčasné elektrické vozíky STILL bez problémov dokážu prepraviť aj osemtonový náklad.

S rozvojom lítiovo-iónovej technológie sa zvyšuje aj význam riadeného nabíjania. „Naše riešenie Smart Energy Unit umožňuje úplne nezávislé riadenie nabíjania v rámci prevádzky. Tento systém môže byť nastavený jednorazovo, ale podľa potreby je možné do neho zasahovať a prispôsobovať ho aktuálnym podmienkam,“ vysvetľuje M. Vernarec.

STILL predviedol svoje „TOPky“

Autonómny robot AXH, ktorý videli účastníci konferencie TREND doslova pobehovať po miestnosti, je skvelý pre dynamickú zmiešanú prepravu v prevádzkach. Bezpečne prepraví náklad vrátane flexibilného nakladania, efektívne obchádza prekážky aj na dlhé vzdialenosti.

Prítomní si mohli zblízka prezrieť aj autonómny vysokozdvižný vozík EXV iGO od STILL ktorý v tomto roku získal prestížne ocenenie IFOY. vďaka svojim kompaktným rozmerom a citlivému riadeniu JE až neuveriteľne výkonný a obratný aj v najmenších priestoroch, kvôli čomu je veľmi všestranný.

Či už v potravinárskom priemysle, u poskytovateľov logistických služieb, pri zásobovaní výroby alebo v spoločných skladoch veľkých maloobchodných predajcov nadchne ako efektívny pomocník manipulácií s paletami v sklade.